• Imagen
El Museu del Tèxtil Valencià posa en marxa un projecte ludicopedagògic per a escolars
16/12/2014

(16-12-14) “L’embrió” del Museu del Tèxtil Valencià posat en marxa el passat mes d’abril a Ontinyent enceta des d’aquesta setmana un projecte d’activitats lúdiques i pedagògiques adreçat a escolars. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, destacava que “desprès de posar en marxa la primera sala del museu, el repte ara és donar difusió a aquesta part fonamental de la nostra història industrial, i per això l’Ajuntament, la Fundació Universitària Campus Ontinyent i la Fundació Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana hem sumat esforços, creant una beca que servirà per impulsar aquest recurs per difondre el tèxtil des d’una vessant pedagògica”.

 

Óscar Borrell, coordinador del projecte becat per la Fundació Campus Ontinyent, explicava que el projecte, basat en l’aprenentatge visual i experiencial, té dues parts. En la primera, els alumnes disposen d’activitats didàctiques adequades a la seua edat, i d’aquesta manera els d'educació infantil poden escoltar un conte seguint el mètode japonés “kamishibai”, mitjançant el qual les explicacions s’acompanyen d'imatges en distintes làmines. Els d’educació primària tindran l’oportunitat de conéixer més al detall com funcionen els telers i les peces, experimentant amb elements com ara el cotó, la llana, el lli i fins i tot el modern kevlar que s’utilitza per als jupetins i uniformes dels bombers, per familiaritzar-se amb tot tipus de fibres. En la segona fase, els col·legis comptaran amb un dossier a través del qual podran completar a l’aula els coneixements adquirits en el museu. La participació és totalment gratuïta per als centres educatius, i els primers centres que participaran aquesta setmana seran els col·legis Sant Josep i Martínez Valls d’Ontinyent.

 

L’alcalde d’Ontinyent i president de la Fundació Campus Ontinyent tenia paraules d’agraïment per a Óscar Borrell pel seu treball, per a Ramón Soler d’ATEVAL per la cessió dels materials per a les activitats “i en definitiva per a totes aquelles persones i entitats que s’estan involucrant en impulsar l’embrió d’un espai que volem que servisca no només per a mostrar, difondre i fer aprofitament educatiu i turístic d’aquesta sala, sinó també per a fer recerca i divulgació d’una activitat que ha bastit i moldejat l’entorn físic i humà dels nostres pobles i ciutats”. La sala, dividida en quatre espais -instruments, elaboració, teixits i audiovisual-, alberga vora 70 peces de fabricació tèxtil de les quasi 130 inventariades per la Fundació Museu del Textil Valencià, incloent-hi màquines, torns i telers datats en el segle XVIII. Des de juny aquestes instal·lacions poden ser també visitades de manera virtual i interactiva amb la tecnologia “Street View” de Google.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30