Ontinyent contra el foc - Voluntariat ambiental

                


El voluntariat ambiental Ontinyent contra el foc

Ques és
És un programa de vigilància preventiva durant l’estiu que és l’epoca de l’any amb major risc d’incendi, i quan els incendis forestals adquireixen major magnitud. Es realitza dins del terme municipal d’Ontinyent.
Les rutes es realitzen en vehicles tot terreny per les pistes forestals i opcionalment també es realitzen recorreguts a peu.

 

Com s’organitzen els grups
Les persones que volen participar en este projecte han de reomplir una enquesta en que exposen la seua disponibilitat de dies i moments del dia que poden dedicar-se a esta activitat. Des del departament de Medi Ambient centralitzem i organitzem esta informació i conformem els grups amb les persones que poden eixir a la mateixa hora.
       Les eixides són:
                                   De 10:00 a 13:30 hores
                                   De 16:30 a 20:30 hores
                                   De 20:30 a 24:00 hores
Per a la organització dels grups tenim en compte la disponibilitat de cada persona voluntaria, però també mirem que hi haja un descans suficient. Per exemple, si hi ha una persona que ens ha dit que disposa de tots els matins i vesprades de dilluns a divendres, nosaltres programem que isca en dies alterns i només de matí o de vesprada. Si hi ha una persona que ens informa que vol eixir tots els dies de matí, per exemple, també ho tenim en compte i no programem descans. El voluntari/a és sempre qui decideix el temps que ofereix a esta activitat. Nosaltres només demanem que es comprometa amb la seua oferta i que ens avise amb temps si no pot eixir o si li ha canviat la disponibilitat.

 

El calendari d’eixides
El dispositiu d’Ontinyent contra el foc està operatiu des del 15 de juny de 2018 fins el 16 de setembre de 2018, de dilluns a diumenge i en els trams horaris que s’han indicat anteriorment.  Cas que es mantinguera el risc d’incendi elevat durant la segona quincena de setembre, ens plantejariem allargar la campanya.

 

Qui pot participar
Qualsevol persona major d’edat que comunique que vol participar. Per als casos de menors d’edat caldrà una autorització paterna.
Per poder ser conductor cal tindre el carnet de conduir més de 2 anys.
Abans d’eixir de vigilància cal fer una formació específica sobre el sistema de vigilància , les indicacions cas de detectar foc, el protocol de funcionament  i la seguretat personal i del grup en el voluntariat de prevenció d’incendis forestals. Esta condició és imprescindible.
Des de l’Ajuntament facilitarem una samarreta identificativa per que sigau reconeixibles.

 

Que rebs a canvi
Allò principal és la satisfacció de ser una persona activa en la defensa de les nostres serres. També trobaràs persones amb les mateixes inquietuds amb qui compartir moments prop de la natura.
També tenim testimonis de voluntaris que a penes coneixien el terme i en coincidir amb companys que si el coneixen, han descobert racons i indrets.
També rebràs una petita dieta per compensar si tens una despesa d’aigua i alimentació.

 

És útil la vigilància en prevenció d’incendis?
Des que va començar la campanya Ontinyent contra el foc, en l'any 2014 fins ara,  a penes han hagut conats d’incendis a Ontinyent, i sempre han estat de poca extensió. Sovint tenim la visió que el treball no és útil si no es detecten incendis,  però mai sabrem valorar suficientment el valor disuasori de  la presència de tantes persones a les nostres serres observant el que passa.

 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30